AM rijbewijs, wat is dat?


Voor het besturen van een brommobiel heeft u minimaal een AM4-rijbewijs nodig. Het AM certificaat wordt ook wel het bromfietsrijbewijs genoemd. Het AM4 certificaat is hieraan gelijk, maar is speciaal bedoeld voor de bestuurders van 45km auto. De toegevoegde 4 staat namelijk voor vierwieler. Zonder dit AM rijbewijs mag u helaas geen brommobiel besturen, maar let op, er zijn uitzonderingen. Hierover leest u hieronder meer

In bezit van auto- of motorrijbewijs?


Wanneer u in het bezit bent van een autorijbewijs (B) of motorrijbewijs (A), krijgt u automatisch het AM-certificaat toegevoegd aan uw rijbewijs. In dit geval hoeft u geen examen te doen, en kunt u gebruik maken van een brommobiel.

Geen geldig auto- of motorrijbewijs meer, maar toch in een brommobiel rijden?


Als uw A- of B-rijbewijs niet meer verlengd wordt door het CBR behoudt u het recht op het AM-rijbewijs. Bij uw plaatselijke gemeente kunt dit AM-rijbewijs zonder problemen aanvragen! Zo kunt u, ondanks dat uw autorijbewijs niet meer geldig is, toch mobiel blijven, zonder dat u hier opnieuw examen voor hoeft te doen!

Is uw rijbewijs ingevorderd?
Als uw rijbewijs is ingevorderd door de politie vanwege een ernstige of herhaaldelijke verkeersovertreding, moet u ook voor het verkrijgen van het AM-rijbewijs een rijproef bij het CBR doen.

Nog nooit een A- of B-rijbewijs gehad?


Heeft u nooit een B- (Auto) of A-rijbewijs (Motor) gehad, dan moet u een examen afleggen bij het CBR om het AM-rijbewijs te krijgen. Dit examen bestaat sinds 1 maart 2010 uit een theorie gedeelte en een praktijk gedeelte. Het praktische gedeelte wordt voor het AM4 certificaat speciaal in een brommobiel afgelegd.


Ik dacht dat je voor een gehandicaptenvoertuig geen rijbewijs nodig had?
Dat klopt! Maar een gehandicaptenvoertuig is niet hetzelfde als een brommobiel. Voor een gehandicaptenvoertuig gelden er andere regels. Lees meer in onze vragenrubriek.

AM Rijbewijs kosten


Informeer over de actuele kosten bij de rijschool waar u uw uw opleiding gaat doen.

Praktijkexamen onderdelen


Tijdens het examen rijden worden verschillende onderdelen gecontroleerd. Hieronder volgen de onderdelen. Voor meer uitleg zie de website van het CBR.


Groep 1:


1. Halve draai linksom.
2. File parkeren voorwaarts.
3. Vakparkeren achterwaarts.
4. Precisiestop.
5. Stop in een bocht.
6. Omkeren dmv steken.

Groep 2:


1. Recht achteruit rijden.
2. Fileparkeren achterwaarts.
3. Vakparkeren voorwaarts.
4. Uitwijkoefening.
5. Noodstop.
6. Stop in een bocht.

Zij helpen u op weg


Moet u een rijproef afleggen om het rijbewijs weer terug te krijgen, of wilt u graag voor de eerste keer uw AM-rijbewijs halen? Verkeersschool Ronald Verkeersopleidigen in Papendrecht en  rijschool Alblas in Woerdense Verlaat zijn rijscholen die les geven in een brommobiel en u hiermee verder kunnen helpen.

Neem contact op
Klantwaardering
9.4
Een bedrijf wat eerlijk is en ouderwetse service en betrouwbaar zijn heel normaal is !...
Alle reviews bekijken
Volg ons

Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief