AM rijbewijs, wat is dat?


Voor het besturen van een brommobiel heeft u minimaal een AM4-rijbewijs nodig. Het AM certificaat wordt ook wel het bromfietsrijbewijs genoemd. Het AM4 certificaat is hieraan gelijk, maar speciaal bedoeld voor de 45km auto bestuurders. De toegevoegde 4 staat namelijk voor vierwieler. Zonder in het bezit te zijn van een van deze papiertjes mag u helaas geen brommobiel besturen!

Let op!
Weet echter dat wanneer u in het bezit bent van een autorijbewijs (B) of motorrijbewijs (A), u automatisch het AM-certificaat krijgt toegevoegd in uw rijbewijs. In dit geval hoeft u geen examen te doen, en kunt u gebruik maken van een brommobiel.

Geen Auto- of Motorrijbewijs meer, maar toch in een brommobiel rijden?


Als uw A- of B-rijbewijs niet meer verlengd wordt door het CBR behoudt u het recht op het AM-rijbewijs. Bij uw plaatselijke gemeente kunt dit AM-rijbewijs zonder problemen aanvragen! Zo kunt u, ondanks dat uw autorijbewijs niet meer geldig is, toch mobiel blijven, zonder dat u hier opnieuw examen voor hoeft te doen!

Is uw rijbewijs ingevorderd?


Als uw rijbewijs is ingevorderd door de agent, moet u ook voor het verkrijgen van het AM-rijbewijs een rijproef bij het CBR doen.

Nog nooit een A- of B-rijbewijs gehad?


Heeft u nooit een B- (Auto) of A-rijbewijs (Motor) gehad, dan moet u een examen afleggen bij het CBR om het AM-rijbewijs te krijgen. Dit examen bestaat sinds 1 maart 2010 uit een theorie gedeelte en een praktijk gedeelte. Het praktische gedeelte wordt voor het AM4 certificaat speciaal in een brommobiel afgelegd.


Ik dacht dat je voor een gehandicaptenvoertuig geen rijbewijs nodig had?Dat klopt op zich! Maar een gehandicapten voertuig is niet hetzelfde als een brommobiel.  Indien je een gehandicapten voertuig wilt rijden gelden er andere regels. Lees meer in onze vragenrubriek.


Rijbewijs AM kostenDe kosten voor het theorie examen is vanaf € 31,50 en kan direct op de website van CBR worden aangevraagd.

Een praktische rijexamen afleggen kost volgens het CBR € 104,- . Deze duurt 30 minuten waarbij de examinator lopend bij de auto blijft.  In sommige gevallen zijn er extra kosten aan verbonden wanneer de rijschool het examen aanvraagt en/of een rijinstructeur beschikbaar stelt.
Het examen kan op dit moment op 26 verschillende plaatsen in Nederland afgelegd worden.

Praktijkexamen onderdelenTijdens het examen rijden worden verschillende onderdelen gecontroleerd. Hieronder volgen de onderdelen. Voor meer uitleg zie de website van het CBR.


Groep 1:


1. Halve draai linksom.
2. File parkeren voorwaarts.
3. Vakparkeren achterwaarts.
4. Precisiestop.
5. Stop in een bocht.
6. Omkeren dmv steken.

Groep 2:


1. Recht achteruit rijden.
2. Fileparkeren achterwaarts.
3. Vakparkeren voorwaarts.
4. Uitwijkoefening.
5. Noodstop.
6. Stop in een bocht.


Wij helpen u met lessen!


Moet u een rijproef afleggen om het rijbewijs weer terug te krijgen, of wilt u graag voor de eerste keer uw AM-rijbewijs halen? Bij interesse in een brommobiel helpen wij u graag op weg. Wij stellen een mooie les brommobiel ter beschikking, waarin u met een door ons geselecteerde rij instructeur kunt gaan lessen.

I.v.m. de Coronapandemie worden er op dit moment geen lessen gegeven.

Neem gerust contact met ons op voor verdere informatie.
Uiteraard staan wij altijd open voor vragen over deze ingewikkelde materie.

Neem contact op
Klantwaardering
9.4
Ik heb nog te weinig ervaring met dit bedrijf om een gedegen antwoord te geven, In elk geval ee...
Alle reviews bekijken
Volg ons

Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief