Brommobiel regels; wat moet u weten?


Rijdt u (binnenkort) in een brommobiel? Dan is het goed om te weten welke verkeersregels daarvoor gelden. Een brommobiel lijkt op een kleine auto, maar valt onder andere wetgeving. Hieronder leest u waar u op moet letten om veilig en volgens de regels de weg op te gaan.

Wat is een brommobiel?


Volgens de wet is een brommobiel: een bromfiets op meer dan twee wielen, met een gesloten carrosserie, een ledige massa van maximaal 350 kg, een motor met een vermogen tot 4 kW en een maximumsnelheid van 45 km/u. Een brommobiel moet daarnaast goedgekeurd zijn volgens de Europese EG-typegoedkeuring. Dit is geregeld in het Voertuigreglement.

Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV1990) stelt het volgende:



1. Bestuurders van brommobielen moeten de regels voor personenauto’s in acht nemen.

2. De maximumsnelheid voor brommobielen binnen en buiten de bebouwde kom is 45 kilometer per uur; tenzij ter plaatse een lagere maximumsnelheid geldt.

3. De brommobiel wordt niet toegelaten op autowegen en autosnelwegen en op wegen die zijn gesloten voor langzaam verkeer. Deze wegen zijn te herkennen aan het verkeersbord C9: een rond wit bord met rode rand, waarop in zwart de symbolen voor tractor, bromfiets en fiets zijn afgebeeld.

4. De brommobiel moet op de rijbaan rijden. Het gebruik van het fietspad is verboden.

5. Een brommobiel mag niet geparkeerd worden op het trottoir, het voertuig moet worden geparkeerd op de rijbaan of op andere voor parkeren bestemde weggedeelten.

6. Op de achterkant van het voertuig moet een rond wit bord met rode rand zitten, waarin met zwarte letters het getal 45 is aangegeven. Ook heeft de brommobiel een geel bromfietskenteken, zoals ook op scooters.

7. Voor de bestuurders van brommobielen geldt de gordeldraagplicht als er gordels aanwezig zijn. Als er geen gordels aanwezig zijn en de brommobiel heeft een open carrosserie, dan moeten de inzittenden een goedgekeurde helm dragen.

8. De bestuurder van een brommobiel moet een AM-rijbewijs hebben.

9. De bestuurder moet minimaal zestien jaar oud zijn om een brommobiel te mogen besturen.

10. De brommobiel moet minimaal verzekerd zijn tegen wettelijke aansprakelijkheid (WA-verzekering).

Technische eisen voor brommobielen



- Een ledige massa van maximaal 350 kg (zonder accu's bij elektrische voertuigen)
- Een maximumsnelheid van 45 km/u
- Een motor met een maximaal vermogen van 4 kW
- De brommobiel is vierwielig
- De brommobiel heeft een gesloten carrosserie (met dak en deuren)
- Het kenteken is gelijk aan een geel bromfietskenteken
- De brommobiel moet goedgekeurd zijn volgens de EG-typegoedkeuring

Extra tips voor brommobielgebruikers


Wanneer u een brommobiel heeft aangeschaft, onthoudt dan dat de APK (Algemene Periodieke Keuring) niet verplicht is. Daarnaast kunt u in de meeste gevallen met een B-rijbewijs automatisch een AM-certificaat krijgen, er is dan geen apart examen nodig.