45 km auto: alles wat je moet weten

Wat is een 45 km auto?


Een 45 km auto is een brommobiel: het is een voertuig die erg op een kleine personenauto lijkt. Het grote verschil is dat het als een bromfiets beschouwd moet worden, in technisch opzicht. In het Voertuigreglement staan eisen waaraan dit soort voertuigen moet voldoen.

De eisen aan een 45 kilometer auto


Elke 45 km auto - of brommobiel, minicar en microcar - moet voldoen aan dezelfde eisen. Elk voertuig op de Nederlandse openbare weg moet zijn voorzien van een goedkeuring (EG), dus ook een 45 km auto. Daarnaast staan er in het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV1990) de volgende punten:

- De regels voor personenauto's gelden ook voor bestuurders van brommobielen/45 km auto's.
- Binnen en buiten de bebouwde kom mogen 45 km auto's -de naam zegt het al- niet harder dan 45 kilometer per uur, tenzij er een lagere maximumsnelheid geboden is.
- Een brommobiel mag niet worden toegelaten op autosnelwegen en autowegen en op wegen die voor langzaam verkeer zijn uitgesloten.
- Die wegen kunt u herkennen aan het verkeersbord C9. Dat is een wit bord met rode rand, waarin een zwartgekleurde tractor, bromfiets en fiets zijn afgebeeld.
- Een brommobiel is verplicht op de rijbaan te rijden. Rijden op het fietspad is verboden.
- De brommobiel mag niet worden geparkeerd op het trottoir. In plaats daarvan moet het worden geparkeerd op de rijbaan of op een weggedeelte voor parkeren bestemd.
- Aan de achterzijde van de brommobiel moet een wit, rond bord met rode zichtbaar zijn, waarin het getal ‘45’ in het zwart op staat.
- Ook voor bestuurders van brommobielen is het dragen van een gordel verplicht, als er gordels aanwezig zijn.
- Mochten er geen gordels aanwezig zijn terwijl de brommobiel een open carrosserie heeft, moeten de inzittenden een helm dragen die is goedgekeurd.
- De bestuurder van een brommobiel moet in het bezit zijn van een rijbewijs AM.
- Bestuurders van brommobielen moeten 16 zijn of ouder om een 45 km auto te besturen.
- Een brommobiel moet zijn verzekerd tegen wettelijke aansprakelijkheid.

Er zijn nog andere wettelijke eisen verbonden aan een brommobiel:


- De ledige massa mag max. 350 kg zijn.
- De maximale snelheid is 45 km/u.
- De motor heeft maximaal het vermogen van 4 kW.

Waar moet je nog meer op letten bij het aanschaffen van een nieuwe  auto?


Wij hebben speciaal voor de beginnende 45 km auto bestuurder een lijstje gemaakt voor het aanschaffen van een auto. Lees ze zorgvuldig door. Op deze punten moet u letten bij de aanschaf van een 45 km brommobiel.

Wat als een auto sneller rijdt dan 45 kilometer?
Soms horen we dat eigenaren van 45 km auto's hun brommobiel laten opvoeren. Dat wil zeggen: de auto kan harder rijden dan 45 kilometer per uur. Wij adviseren om dit niet te doen. U bent dan namelijk niet verzekerd, waardoor u persoonlijk aansprakelijk bent voor eventuele schade. Daarnaast wordt een brommobiel in beslag genomen en kan de bestuurder strafrechtelijk worden vervolgd.

Is een 45 km auto waardevast?
Ja, omdat een 45 km auto voordeliger is dan een normale auto, merken we dat brommobielen minder snel in waarde dalen. Houd rekening met een gemiddelde waardedaling van 10% per jaar. Koopt u een auto van 7.000 euro, dan is deze auto na twee jaar nog circa 5670 euro waard.

Hoeveel kost een 45 km auto?
Houd rekening met een prijs van 5.000 tot 10.000 euro voor een jonggebruikte of nieuwe 45 km auto. Toch zijn er ook topmodellen - zoals de Ligier JS50L - die zo'n 16.000 euro kosten. Heeft u minder te besteden dan 5.000 euro? Dan zijn er occassions te vinden die binnen uw budget passen. Een groot voordeel van een brommobiel t.o.v. een auto is dat je voor een brommobiel geen wegenbelasting hoeft af te dragen.

45 km auto kopen


We hebben diverse 45 km auto's in ons aanbod. Van nieuwe 45 km auto's tot occassions. Met een tweedehands 45 km auto kunt u vaak een hoop geld besparen, maar toch in een betrouwbare brommobiel rijden. Alle brommobielen - zowel nieuwe als occassions - worden geleverd met garantie. Bovendien kunnen we uw 45 km auto bij u thuis afleveren! Heeft u voor een kortere periode een 45 km auto nodig, maar wilt u geen brommobiel kopen? Dan is leasen misschien een optie voor u.

Aanbod 45 km auto's
Klantwaardering
9.4
Een bedrijf wat eerlijk is en ouderwetse service en betrouwbaar zijn heel normaal is !...
Alle reviews bekijken
Volg ons

Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief