Een bromauto, meestal aangeduid als brommobiel of 45 km auto is een klein motorvoertuig die officieel wordt ingedeeld in de categorie bromfietsen. Doordat een bromauto de status bromfiets heeft gelden voor dit voertuig ook vrijwel dezelfde regels als voor een bromfiets, maar er zijn enkele uitzonderingen. Overweegt u een brommobiel te gaan rijden dan leest u hier de belangrijkste zaken om rekening mee te houden.
Wat is een bromauto of brommobiel?
Een bromauto kun je herkennen aan de volgende kenmerken:
- lijkt op een kleine auto
- rijdt niet harder dan 45 kilometer per uur.
Een bromauto of brommobiel is geen voertuig voor gehandicapten, maar valt onder de categorie bromfiets. Heel simpel gezegd is een bromauto dus een bromfiets met meer dan 2 wielen.
Regels voor brommobiel
Rijdt u met een brommobiel op de openbare weg dan gelden voor u dezelfde verkeersregels als voor een bromfietser en bestuurders van auto’s. Maar er zijn enkele verschillen. Omdat een moderne bromauto vaak is uitgerust met veiligheidsgordels en voorzien is van een dak is het dragen van een helm in een brommobiel niet verplicht. Parkeren moet op de rijbaan of in een parkeervak. U mag de brommobiel niet op het trottoir achterlaten. Brommobiel zijn ook niet toegestaan op het fietspad. Uw plaats op de weg is dus de rijbaan.
Dit betekent niet dat u op elke weg in Nederland mag rijden. Omdat de maximale snelheid van uw voertuig 45 km per uur is gelden valt u in de categorie ‘langzaam verkeer’. Het rijden op autosnelwegen en autowegen die uitgesloten zijn voor langzaam verkeer is daarom niet toegestaan. Deze wegen zijn te herkennen aan het verkeersbord C9, een wit bord met rode rand, waarop een tractor, bromfiets en fiets zijn afgebeeld. De maximumsnelheid voor brommobielen is altijd 45 km per uur, tenzij er ter plekke een lagere maximumsnelheid geldt.
Om een bromauto te mogen rijden moet u:
- minimaal 16 jaar oud zijn;
- in bezit zijn van een bromfietsrijbewijs (type AM);
- het praktijkexamen voor de brommobiel afgelegd hebben;
- een AM-rijbewijs hebben waarop de code AM4 staat;
- een verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid (WA) hebben afgesloten;
- een veiligheidsgordel dragen. Is deze er niet dan draagt u een goedgekeurde helm;
- op de rijbaan rijden. Rijden op het fietspad is niet toegestaan;
- uw kentekenbewijs bij u hebben.
Uitrusting brommobiel
Qua uitrusting zijn er een aantal zaken verplicht voor een bromauto. Een brommobiel moet volgens de regels altijd voorzien zijn van:
- gele bromfietskentekenplaat;
- achteruitkijkspiegel;
- voertuigidentificatienummer (VIN);
- verlichting en reflectoren.
Meer regels voor brommobielen vindt u op de website
Rijkoverheid.nl
De kosten van een bromauto
Gaat u een bromauto kopen dat moet u in de eerste plaats natuurlijk rekening houden met de kosten voor de aanschaf van het voertuig zelf. Een nieuwe of jonggebruikte brommobiel heeft gemiddeld een aanschafprijs van rond de €10.000. Voor de nieuwste en meest luxe uitvoeringen van bijvoorbeeld Ligier of Microcar moet u al snel rekenen op een bedrag rond €15.000. Omdat brommobielen vaak veel minder intensief gebruikt worden dan auto’s zijn er ook veel goede tweedehands brommobielen op de markt te vinden. Met een occasion bent u over het algemeen voordeliger uit, maar een brommobiel is wel redelijk waardevast. Gemiddeld daalt de waard met zo’n 10% per jaar, veel langzamer dan een auto. Een ander groot voordeel van een brommobiel is dat u geen wegenbelasting hoeft af te dragen.
Bromauto kopen
Meteen op zoek naar een bromauto? Wij helpen u graag op weg! Ons ruime assortiment nieuwe en tweedehands brommobielen van
Ligier,
Microcar en
Aixam biedt een brommobiel voor elk budget. Altijd rijklaar aan huis geleverd en met garantie, ook occasions. Maak direct een afspraak in onze
showroom en kom langs voor persoonlijk advies.